2013. augusztus 13., kedd

Mobiltelefon közbeszerzés

Mobiltelefon tender
Érdekes kettősség jellemzi a mobiltarifákat:
1. egyrészt létezik a publikus díjszabás, amely minden ügyfél számára elérhető, és ennek megfelelően elég magas;
2. másrészt létezik egy kevésbé nyilvános díjszabás, amely a szerződő felek eredeti szándéka szerint nem volt publikus, de a közbeszerzési törvény kötelezővé tette a szerződések nyilvánosságra hozását. Nem áll érdekében a kedvezményes tarifák publikálása sem a szolgáltatónak, sem a megrendelőnek.
a szolgáltató nem rúghatja fel a status quo-t, hiszen akkor a lakossági ügyfeleknek, és a publikus tarifára kényszerülő üzleti ügyfeleinek is egy jelentősen alacsonyabb díjat kell ajánlani;
a megrendelő pedig jobban jár ha nem publikálja a kedvező áron igénybe vett szolgáltatást, mivel ezzel a saját esélyeit rontaná egy következő szerződés megkötésénél (http://en.wikipedia.org/wiki/Yield_management#Telecommunications).
Kezdjük az egyszerűbbekkel, a lakossági, előre fizetett (pre-paid, vagy más néven feltöltőkártyás) szolgáltatásokkal. A publikus tarifák (bruttó díjak):
Praktikum: 45,5 Ft/perc
Vitamax: 46,5 Ft/perc
Domino: 47 Ft/perc

Nos… Akkor ez nem igényel további magyarázatot.
Vállalkozó kedvűek választhatják még a Blue-mobilt, amely a T csoport egyik márkája, a percdíj: 33 Ft/perc.
Természetesen mindegyik szolgáltatás esetén további díjelemeket tartalmaz az előfizetői szerződés, de a meghatározó tarifa az itt látható percdíj.

Az előfizetéses tarifák összehasonlítása már korántsem ilyen egyszerű, nem is célom a piaci verseny eldöntése, így összefoglalva: a belépő szintű előfizetések esetén a havi díj 1700-2000 Ft között alakul, a hozzájuk tartozó percdíjak 39 és 40 Ft. Ez a két szélső érték bruttó Ft-ban.
A későbbi összehasonlítás miatt meg kell említeni még a Vodafone Red tarifacsomagját, amely korlátlan beszélgetést biztosít minden belföldi normál díjas hálózatba, és tartozik hozzá 2 GB adatforgalom (díja: bruttó 14’000,- Ft, 4 GB adatforgalommal bruttó 18’000,- Ft). A másik két szolgáltató ehhez hasonló, korlátlan jellegű díjcsomagot a honlapján nem promotál.

Lehetséges ennél kedvezőbbet elérni? Mai divatos vélemények szerint a közbeszerzés nem alkalmas arra, hogy a legkedvezőbb ajánlatot kapja meg az Ajánlatkérő. Remélem sikerül cáfolnom ezt a közkedvelt tévhitet…

Nézzük a közbeszerzésben kötött szerződéseket időrend szerint. Az egyes tarifák nem azonos szabályozói környezetben lettek leszerződve, így az egyes díjak nem jelentik azt, hogy valamelyik ajánlatkérő ügyesebb lett volna a másiknál. Fontos az is, hogy a szerződések némely esetben olyan, nem szokványos tarifákat is tartalmaznak, amelyek az átlagos ajánlatkérő számára nem fontosak. Az ilyen szolgáltatásokhoz (pl. tömeges SMS, az ehhez kapcsolódó beruházás, más esetben bérelt vonal, stb.) kapcsolódó fix díjak hatással vannak a havidíjakra s a percdíjakra is, azaz ezek torzíthatják a percdíjakat.
Szerződéskötés
2009.05.08.
2010.11.16.
Megrendelő
Nyugat-Dunántúli regionális Központ
Markhot Ferenc Kórház
Szolgáltató
Telekom
Telenor
Nettó havidíj
0,- Ft
2222,- Ft, 100% lebeszélhető
Nettó percdíj
6,- Ft
10,- Ft
Adatforgalom
4000,- Ft/ 5 GB
3834 Ft / 10 GB

Szerződéskötés
2011.10.15
2012.06.20
Megrendelő
Debreceni Egyetem
Gyemszi
Szolgáltató
Telekom
Telekom
Nettó havidíj
1500,- Ft (100%-ban lebeszélhető bármely irányba, + tartalmaz 300 MB adatforgalmat és 200 SMS-t / SIM)
2180,- Ft (kormányzati díjcsomag)
Nettó percdíj
1 Ft vezetékes és T-mobile irányba,
15 Ft más belföldi mobil irányba
4,36,- Ft
Adatforgalom
2000 Ft / 5 GB
0,- Ft / 2 GB

Szerződéskötés
2012.08.21.
Megrendelő
PSZÁF
Szolgáltató
Telekom
Nettó havidíj
2900,- Ft
Nettó percdíj
0,- Ft
Adatforgalom
2100,- Ft/hó/5 GB

A havidíj együtt nettó 5’000 Ft, bruttó 6’350,- Ft. A szolgáltatás tartalma nagyon hasonlít a publikus Vodafone RED díjcsomaghoz, aminek a bruttó díja 18 ezer forint.

Szerződéskötés
2013.01.24.
2013.03.01.
Megrendelő
Nemzeti Külgazdasági Hivatal
GYSEV
Szolgáltató
Telenor
Telekom
Nettó havidíj
1000,- Ft
2000,- Ft
Nettó percdíj
4,33,- Ft
0,- Ft
Adatforgalom
1’500,- Ft / 4 GB
-

Az utolsó tarifacsomag ismét figyelemre méltó: az előfizető havi egymillió forint költést vállalt, ez 500 SIM kártyával teljesíthető, ha nem vesz igénybe csak hang alapú szolgáltatást. Nem tartalmaz a szerződés további kötelezettséget semmilyen szolgáltatás igénybevételére, tehát ez a nettó 2000 forint volt a díja a korlátlan belföldi beszélgetésnek 2013. márciusban.
Forrás: ajánlatkérők és szolgáltatók honlapjai

Összefoglalva: versenyeztesse a távközlési szolgáltatóját, ha ehhez segítségre van szüksége, hagyjon üzenetet, visszahívom.

______________________

Az általam lefolytatott „mobilflotta” közbeszerzési eljárások eredményeiről nem kívánok konkrét adatokat közölni, azokra utalni sem szeretnék sem most, sem a jövőben. A fent jelzett közbeszerzési eljárásokat nem én folytattam le, de a szerződések nyilvánosak voltak az Ajánlatkérők honlapján 2013. augusztus 12-én. Végül hozzá kell tennem, hogy az elért szerződéses díjak minden itt jelzett esetben kedvezőek, ezúton is gratulálok az Ajánlatkérőknek.


Közbeszerzési tanácsadásra a jobboldali oszlopban fent, vagy a felső menüben található menüpontra kattintva tud díjat kalkuláltatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése